25.06.2024

Иван Хърков от Панагюрище е световен шампион в самбото

0
Иван Хърков
Spread the love

Иван Хърков донесе първи златен медал за България от Световното първенство по самбо в Ереван (Армения). Панагюрецът стигна до световната титла в категория до 79 килограма при мъжете.

Преди финала, той имаше страхотен ден и победи четирима съперници. Най-голямата драма беше на полуфинала срещу Бегенч Балтайев (Туркменистан). Хърков поведе с 1:0, но след това туркменистанецът направи отлична техника, но тя не беше оценена първоначално. Съдиите се събраха при видео повторението, за да преразгледат ситуацията. Балтайев получи 1 точка което му даваше предимство 36 секунди преди края на срещата. Иван Хърков се хвърли и веднага направи две успешни техники за общо 3 точки. С това той оформи резултата на 4:1, който го изпрати на финал.Там Иван победи арменеца Борис Шатверян и се окичи със златото.

Тази година спортът самбо празнува своята 85-та годишнина и този път на тепиха присъстваха не само най-силните спортисти от 65 държави, но и легендарни и титулувани самбисти, многократни световни шампиони от различни части на света.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *